Kali Linux nedir ? Kali Linux Sanal Makineye Nasıl Kurulur ? --HACKER DERSLERİ (2)--

Kali Linux nedir ?

Çoğunlukla sızma testçileri yani penetration tester'lar tarafından kullanılan Kali Linux günümüzde oldukça popüler.

BackTrack yaratıcıları tarafından 2013 yılında oluşturulmuş Kali, Linux işletim sisteminin siber güvenlik için yaratılmış olan güvenlik kontrol işletim sistemidir. Debian tabanlı Linux dağıtımı olan Kali Linux, çoğunlukla test ortamları için kullanılmaktadır. Penetration Testler'ların ve Siber Güvenlik Uzmanlarının yanısıra yazılım geliştiricilerin de sıkça kullandığı Kali Linux için özel olan farklı kategoriler ve araçlar (toollar) bulunmaktadır.



Kali Linux Ne işe yarar ?

Kali Linux, profesyonel penetrasyon testleri ve güvenlik denetimi için gerek duyulabilecek araçlarla donatılmış, Debian tabanlı ve açık kaynaklı olarak geliştirilmiş bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Kali Linux; penetrasyon testleri, güvenlik araştırması ve tersine mühendislik gibi aşamalarda kullanılan yüzlerce araca sahip olarak gelir. Kali Linux, resmi olarak Offensive Security tarafından fonlanmakta ve gelişimi sağlanmaktadır. Kali Linux ilk defa 13 Mart 2013’de BackTrack Linux’un Debian tabanı üzerine tekrardan temellendirilmesi olarak dağıtılmaya başlanmıştır. Kali Linux işletim sisteminin başlıca özellikleriyse şunlardır:



  •  600’ün üzerinde penetrasyon test aracı içerir: BackTrack Linux sürümlerinin aksine Kali Linux   600’ün üzerinde penetrasyon ve test aracı içermektedir. Eski BackTrack sürümünde çalışmayan   veya işlevini yitiren tüm yazılımlar Kali’den arındırılmıştır. Böylece Kali çok daha sade bir   işletim sistemi formuna erişmiştir.

  • Ücretsizdir: Kali Linux tıpkı eski BackTrack Linux gibi tamamen ücretsiz bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Kali’nin gelişiminin ardında yer alan Offensive Security şirketi, Kali için kullanıcıların hiçbir zaman ödeme yapmak zorunda kalmayacaklarını ve Kali’nin hep ücretsiz kalacağı garanti etmektedir.

  • Açık kaynaklıdır: Kali’nin içerisinde kullanılan kaynak kodlarının tümü, tüm kullanıcılara açıktır. İhtiyaçları doğrultusunda kullanıcılar Kali Linux’u kendilerine göre yapılandırabilirler.

  • Kişiselleştirilebilirdir: Kali Linux, kullanıcıların isteğine göre tekrardan şekillendirilebilir. İsteyen kullanıcılar Kali Linux’a istediği görünümü kolayca verebilirler.

  • Çoklu dil ve Türkçe desteğine sahiptir: Başta Türkçe ve İngilizce olmak üzere Kali Linux birçok dili desteklemekte aynı anda çoklu dil desteğiyle kullanılabilmektedir. (multi-language support)

  • Kapsamlı kablosuz aygıt desteği: Kali Linux’u kullanan kullanıcılar genellikle kablosuz ağ ve kablosuz donanımlara ihtiyaç duymaktadır. Kali, Linux dağıtımları arasında kablosuz donanımlar açısından en yaygın desteği sunan işletim sistemi sürümüdür.



Kali Linux Sanal Makineye Nasıl Kurulur ?

 

Sana Makine Nedir ?

Sanal makine, bilgisayar biliminde programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine imkân verir



Kali Linux u aşağıdaki linke giderek iso dosyasını indiriniz.

Kali Linux İndirmek İçin Tıklayınız.




Bilgisayarınaza sanal makine yazılımını kurmanız gerekmektedir.
Sanal makine olarak VirtualBox programını kullanıcaz. Aşağıdaki linke tıklayarak indirebilirsiniz.



İndirdiğiniz programı çalıştırın ve ileri ileri  diyerek kurun.


Kurmuş olduğunuz VirtualBox programını çalıştırın.





Programı çalıştırdıktan sonra yeni ikonuna tıklayınız.




Karşınıza gelen kısımları görseldeki gibi dolfurunuz.








Bu kısımda sanal makineye ne kadar ram vereçeğinizi seciniz.





Bu kısımda değişiklik yapmadan ilerleyiniz.




Bu kısımdada değişiklik yapmadan ilerleyin.











Bu kısımada ileri deyin.







Depolama alanı boyutunu belirleyin ve ileri deyin.







Ok ile gösterilen yere iki defa tıklayın ve sana işletim sistemizi başlatın.





Ok ile gösterilen yere tıklayın ve indirmiş olduunuz Kali linux iso dostasını seçiniz.






 En başta yer alan Graphical install seçeneğinin üzerine gelip Enter tuşuna basın.
2) Kurulum için dil seçin. Seçtiğiniz dil aynı zamanda kuracağınız işletim sisteminin varsayılan dili olarak seçilecektir. Ardından Continue butonuna tıklayın.
3) Saat dilimi ve yerel saati belirlemek adına yaşadığınız konumu seçin. Ardından Devam butonuna tıklayın

4) Klavye düzeninizi seçin. Ardından Devam butonuna tıklayın ve kurulum için gerekli bileşenlerin yüklenmesini bekleyin.




5) 
Değişiklik yapmadan Devam butonuna tıklayın.




6) 
Burada da değişiklik yapmadan Devam butonuna tıklayın.




7) Bilgisayarınızda oturum açma ekranında görünecek bir ad belirleyin. Herhangi bir şey olabilir…


8) Oturum açma ekranında ve root izni verileceği zaman sorulacak olan kullanıcı adınızı belirleyin. Unutmamanız için bir yere not edebilirsiniz. Daha sonra Devam butonuna tıklayın.





9) Oturum açma ekranında ve root izni verileceği zaman sorulacak olan parolanızı belirleyin. Ardından Devam butonuna tıklayın.




10) Daha sonra bölümleme yöntemi kısmındaki “Yardımcı ile – diskin tamamını kullan” seçeneğini seçin ve Devam butonuna tıklayın.



11) Bu aşamada bölümlenecek diski seçmeniz gerekiyor. Yani Kali Linux’u kurmak istediğiniz sabit diski seçmelisiniz. Seçtikten sonra Devam butonuna tıklayın.



12) Bu kısımda “Tüm dosyalar tek bölümde” seçeneğini seçin. Özellikle ilk defa Kali Linux kullanmaya başlayacaksanız bunu seçmelisiniz. Daha sonra Devam butonuna tıklayın.





13) Burada “Bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske kaydet” seçeneğini seçip Devam butonuna tıklayın.




14) “Değişiklikler diske kaydedilsin mi?” sorusunda Evet seçeneğini işaretledikten sonra Devam butonuna tıklayın. Sonrasında temel sistem ve paket dosyalarının kurulmasını bekleyeceksiniz. Bilgisayarınızın performansına göre bu süre değişebilir.


15) Daha sonra bu ekranda kurmak istediğiniz ekstra paket yazılımlarını seçin. Henüz yeniyseniz sadece aşağıda resimdeki seçenekleri seçip Devam butonuna tıklayın. Ardından kurulumun tamamlanması için bir süre beklemeniz gerekiyor.



16) Bu ekranda da Evet seçeneğini seçip Devam butonuna tıklayın.



17) Bu kısımda “/dev/sda” seçeneğini seçin ve Devam butonuna tıklayın



18) Kurulumunuz tamamlandı



  

Yorum Gönder

0 Yorumlar