Kali Linux nedir ?
Çoğunlukla sızma testçileri yani penetration tester'lar tarafından kullanılan Kali Linux günümüzde oldukça popüler.
BackTrack yaratıcıları tarafından 2013 yılında oluşturulmuş Kali, Linux işletim sisteminin siber güvenlik için yaratılmış olan güvenlik kontrol işletim sistemidir. Debian tabanlı Linux dağıtımı olan Kali Linux, çoğunlukla test ortamları için kullanılmaktadır. Penetration Testler'ların ve Siber Güvenlik Uzmanlarının yanısıra yazılım geliştiricilerin de sıkça kullandığı Kali Linux için özel olan farklı kategoriler ve araçlar (toollar) bulunmaktadır.
Kali Linux Ne işe yarar ?
Kali Linux, profesyonel penetrasyon testleri ve güvenlik denetimi için gerek duyulabilecek araçlarla donatılmış, Debian tabanlı ve açık kaynaklı olarak geliştirilmiş bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Kali Linux; penetrasyon testleri, güvenlik araştırması ve tersine mühendislik gibi aşamalarda kullanılan yüzlerce araca sahip olarak gelir. Kali Linux, resmi olarak Offensive Security tarafından fonlanmakta ve gelişimi sağlanmaktadır. Kali Linux ilk defa 13 Mart 2013’de BackTrack Linux’un Debian tabanı üzerine tekrardan temellendirilmesi olarak dağıtılmaya başlanmıştır. Kali Linux işletim sisteminin başlıca özellikleriyse şunlardır:
- 600’ün üzerinde penetrasyon test aracı içerir: BackTrack Linux sürümlerinin aksine Kali Linux 600’ün üzerinde penetrasyon ve test aracı içermektedir. Eski BackTrack sürümünde çalışmayan veya işlevini yitiren tüm yazılımlar Kali’den arındırılmıştır. Böylece Kali çok daha sade bir işletim sistemi formuna erişmiştir.
- Ücretsizdir: Kali Linux tıpkı eski BackTrack Linux gibi tamamen ücretsiz bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Kali’nin gelişiminin ardında yer alan Offensive Security şirketi, Kali için kullanıcıların hiçbir zaman ödeme yapmak zorunda kalmayacaklarını ve Kali’nin hep ücretsiz kalacağı garanti etmektedir.
- Açık kaynaklıdır: Kali’nin içerisinde kullanılan kaynak kodlarının tümü, tüm kullanıcılara açıktır. İhtiyaçları doğrultusunda kullanıcılar Kali Linux’u kendilerine göre yapılandırabilirler.
- Kişiselleştirilebilirdir: Kali Linux, kullanıcıların isteğine göre tekrardan şekillendirilebilir. İsteyen kullanıcılar Kali Linux’a istediği görünümü kolayca verebilirler.
- Çoklu dil ve Türkçe desteğine sahiptir: Başta Türkçe ve İngilizce olmak üzere Kali Linux birçok dili desteklemekte aynı anda çoklu dil desteğiyle kullanılabilmektedir. (multi-language support)
- Kapsamlı kablosuz aygıt desteği: Kali Linux’u kullanan kullanıcılar genellikle kablosuz ağ ve kablosuz donanımlara ihtiyaç duymaktadır. Kali, Linux dağıtımları arasında kablosuz donanımlar açısından en yaygın desteği sunan işletim sistemi sürümüdür.
Sana Makine Nedir ?
Sanal makine, bilgisayar biliminde programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine imkân verir
Kali Linux u aşağıdaki linke giderek iso dosyasını indiriniz.
Kali Linux İndirmek İçin Tıklayınız.
Sanal makine olarak VirtualBox programını kullanıcaz. Aşağıdaki linke tıklayarak indirebilirsiniz.
2) Kurulum için dil seçin. Seçtiğiniz dil aynı zamanda kuracağınız işletim sisteminin varsayılan dili olarak seçilecektir. Ardından Continue butonuna tıklayın.
3) Saat dilimi ve yerel saati belirlemek adına yaşadığınız konumu seçin. Ardından Devam butonuna tıklayın
4) Klavye düzeninizi seçin. Ardından Devam butonuna tıklayın ve kurulum için gerekli bileşenlerin yüklenmesini bekleyin.
8) Oturum açma ekranında ve root izni verileceği zaman sorulacak olan kullanıcı adınızı belirleyin. Unutmamanız için bir yere not edebilirsiniz. Daha sonra Devam butonuna tıklayın.
12) Bu kısımda “Tüm dosyalar tek bölümde” seçeneğini seçin. Özellikle ilk defa Kali Linux kullanmaya başlayacaksanız bunu seçmelisiniz. Daha sonra Devam butonuna tıklayın.
0 Yorumlar